10/03/2012

ryż z jabłkiem

To jedna z najszybszych potraw - przydaje się ostatnio, kiedy mam niewiele czasu na pichcenie. Przygotowanie trwa w zasadzie tyle, ile czas gotowania się ryżu.

Składniki:
 - torebka ryżu (albo porcja sypanego)
 - jedno duże jabłko
 - cukier
 - cynamon
 - odrobina soli
 - opcjonalnie łyżeczka masła

Do lekko osolonej, wrzącej wody wrzucić torebkę ryżu i gotować wedle zaleceń na opakowaniu. Najlepszym ryżem jest biały, rozmiękczający się. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych preferencji, natomiast miękki połączy się z jabłkiem i stworzy z nim całość (mam ochotę użyć słowa "papka", ale ono może być dla niektórych nacechowane pejoratywnie, tak więc... ;-)).
Kiedy ryż będzie dochodził, można przygotować jabłko. Na talerz, z którego będziemy jedli, zetrzeć na najgrubszych oczkach jabłko uprzednio obrane ze skórki. Posypać cukrem i cynamonem do smaku.
Ugotowany, odsączony ryż wyłożyć na starte jabłko, wszystko wymieszać.
Gdy mam nieco więcej czasu i ochotę na przywołanie smaków z dzieciństwa, ciepły, świeżo wyłożony ryż (niezmieszany jeszcze z jabłkiem) smaruję łyżeczką masła - nada ono świetny smak całości :-).
Gotowe!




Przepis bierze udział w akcji "Nakarm się studencie!" Ryż z jabłkiem przygotować można właściwie wszędzie, nawet w akademiku. Wystarczy tylko ugotować ryż - to jedyny wymóg.


3 komentarze: